Saturday, July 11, 2015

今日去 Koret Children's Quarter。


父子。


好好味… … 我好少機會有薯條食架… … 幾大都食夠本… …

+

今日終於在小豬不留意時給他換了條不是牛仔褲的褲子。日日只肯穿牛仔褲就來悶死媽媽啦~~~ (其實每日都有 attempt 不過次次失敗,所以今日好有成功感哦。)

4 comments:

  1. 父子張相影得好靚!!

    我想問
    小豬有冇任何時期唔肯戴帽?
    我見好多差唔多年紀嘅都會抓落嚟喔
    我囡都係一歲開始唔肯,每日同佢練習,而家終於肯,戴3秒先抓 囧
    所以曬黑到痴線

    ReplyDelete
    Replies
    1. 張相單手用 iphone 影。(當然加了 filter 啦。)

      戴帽… … 一時時。他以前都不肯戴的。但我們這裡不多陽光所以不用常戴。要想成功我有以下感想(!):

      1) 頂帽(在他眼中)要可愛。就算不可愛,你都要不停說頂帽很可愛很可愛,直到他也覺得很可愛。
      2) 每個人來到我家我都請他們說頂帽很可愛。戴在他頭上很可愛。
      3) 有時我會戴著問他是不是很可愛。也請別人戴著然後做出很可愛的樣子。(夠了!)
      4) 會不停重複:有陽光就要戴帽帽架啦有陽光就要戴帽帽架啦有陽光就要戴帽帽架啦有陽光就要戴帽帽架啦有陽光就要戴帽帽架啦。
      5) 給一些書有小朋友或小動物有戴帽帽給他看:你睇,呢個小朋友都有戴帽帽架。(個小朋友最好係他中意的人物。)
      6) 出到去,每見到有小朋友戴帽就說:你睇,呢個小朋友都有戴帽帽架。
      7) 最好自己都戴,但我很少戴。
      8) 最後,頂帽一定要舒服啦,如果唔舒服,梗係要除啦。(make sure 剪曬 tags。唔焗等等。)

      其實,都唔係容易的一條路呀… … 但小豬現在都肯戴,有時會主動話:「今日有陽光要戴帽帽。」

      Delete
    2. !!!!!!

      果然,凡事的表面,背後有著不為人知的努力!
      其實有幾步我有堅持做喇,所以才會有現在的3秒
      不過已經覺得自己盡力了
      現在看回去不過是兩個月左右
      Ok. 教小孩不易,我繼續洗佢腦先,試埋你講嘅其他幾點~

      Delete
    3. Well… … 我應該係佢未夠一歲已經開始洗腦(!),真係到最近先比較接受戴。有段時間有時肯有時唔肯。繼續努力哈哈!

      我覺得好多野都係,要不斷不斷不斷不斷不斷不斷試,真係試到得為止!!有的是時間哈哈。

      Delete