Monday, June 13, 2016

每次見到易湊b總是好感慨

今日與親戚飲茶。有個四個月大的 baby。睇住佢飲完奶,媽媽抱著,一會兒自己就睡著了。(全程沒發出過聲音!!)

第一,呢個媽媽完全唔似有個四個月大既 baby!!簡直唔覺得佢係有個 baby 啊~~~~(全職媽媽!)

第二,當你有個咁既 baby,係冇可能會體會到湊住一個唔中意訓覺既 baby 係一件幾咁痛苦既事。係。冇。可。能。㗎。

呢三年來,無論我講幾多關於個仔點唔中意訓覺,我覺得自己係講緊外星語。事實係,真正會明既冇可能。明一半既可能有幾個。

(例如今日個仔唔(肯)午睡,正常三歲小朋友去到下午就累昏了。佢?仍然唔肯去訓,最後搞到九點幾。)

又,當你有個 easy baby 真係唔同啲,臉上既自信一目瞭然。我呢,嗰啲「媽媽自信」係一年後慢慢建立起來㗎。頭一年啊,好脆弱。哈。

No comments:

Post a Comment