Monday, December 5, 2016

紙包焗三文魚(食譜)


好久沒這樣焗三文魚,比記憶中好食。煎(pan seared)呢,就比較香口;但焗呢,就比較方便,又不用洗鍋,又不用再整個汁,又不用預好時間,還可以之前預備好擺在冰箱(例如趁小朋友午睡時預備好)。真的幾適合湊著小朋友的媽媽做。

材料:
  • fennel 半個,切薄片
  • 三文魚一磅(500克),除皮
  • fennel 葉,少量
  • butter(牛油)one tablespoon,切細粒(1/8 inch cubes)
  • 檸檬一個,切薄片
做法:
  1. Preheat oven to 325F(165C)。
  2. 三文魚加 salt and pepper,擠少少檸檬汁在上。
  3. 在一張大大的 parchment paper 上,先放 fennel 鋪底。擺三文魚在上。三文魚上加牛油粒,fennel 葉,和檸檬薄片。用 parchment paper 包實。
  4. 焗20分鐘,拿出來 rest 5分鐘。

除左 fennel 可以加其他蔬菜,我今次加了些椰菜花(cauliflower)。沒有 fennel 也可以用其他蔬菜代替。選可切薄片,焗20分鐘熟的蔬菜。番茄仔都得!隨意!

如果沒有焗爐,我估蒸都得!沒有 parchment paper,aluminum paper (錫紙?)都得。

其實用來宴客都好方便!宴客就分開每人一份。約 6-8oz (200g)一份。個 presentation 可以好靚㗎!(我有試過!)不過自己在家求其做就一大份算囉。

No comments:

Post a Comment