Monday, February 20, 2017

Panna Cotta


小豬的朋友仔小G來玩,做了 chocolate panna cotta。小豬一向對甜品(特別軟感的)沒興趣,是試也不肯。今次食了一整杯,但要求不要 strawberries。

好可能因為之前的週末在餐館食了綠茶雪糕,(之前就算雪糕也麻麻地,)覺得好好味,所以開始對這類甜點抱開放心態。

不過說開,小豬近這幾個月真的開始比較願意嘗試新食物。(當然一直都有日哦夜哦他要試新食物⋯⋯)也比以前食多了種類不同的食物。以前完全係完全不食生果的,最近居然肯食蘋果(不過限定某隻⋯⋯),肯食少少 strawberries,例如放落 oatmeal 和 crepe⋯⋯ 雖然最終都是不喜歡但肯試我已經覺得很好。以前只是食幾種蔬菜,但慢慢,慢慢,現在大部分都會食⋯⋯

說回 panna cotta。食了 chocolate panna cotta 後一日,他忽然跟我說覺得週末的綠茶雪糕好好味啊⋯⋯ 我當然順著個勢:「咦⋯⋯ 咁你想唔想媽媽整綠茶 panna cotta 畀你食啊?」

「要!」

好!媽媽就整!

真的肯去試的,但食落口臉容扭曲:「我覺得 chocolate 嗰啲好味啲啊~~」

No comments:

Post a Comment